Number Series Questions for Bank Exams Tips – Tricks Complete Guide

Number Series – This article provides you about how number series questions are coming in reasoning and maths exam. A sample of number series test, Math shortcut tricks & techniques.

What is the Number Series?

A series is an informally speaking of numbers. it is the sum of the terms of a sequence. Finite terms and series are defined by first and last terms while infinite series is endless. Number series is a form of series in which particular numbers are present in a particular order and missing numbers are to find out, nowadays number series is an important part of each and every government exams, especially in banks. It acquires a high weight.

A series is solved by a particular number series tricks, formulas, attitudes of a person. There are various types of series present in the exam. Series can be of many types of Numbers like Natural numbers, Whole numbers, Contagious numbers etc. A sequence is described as a list of elements with a particular order. Also, Check – How to Prepare for Bank Exams?

Different types of Number series?

There are multiple types of number series available –

  1. Integer Number Sequences There are particular formulas tricks to solve number series. Each number series question is solved in a particular manner. This series is the sequence of real numbers decimals and fractions. Number series example of this is like 1.3.5.9….. etc. in which what should come next is Solved by number series shortcuts tricks performed by the candidate.
  2. Rational Number Sequences – These are the numbers which can be written as a fraction or quotient where numerator and denominator both consist of integers. An example of this series is ½, ¾, 1.75 and 3.25.
  3. Arithmetic Sequences – It is a mathematical sequence which consisting of a sequence in which the next term originates by adding a constant to its predecessor. It is solved by a particular formula given by the mathematics Xn = x1 + (n – 1)d. An example of this series is 3, 8, 13, 18, 23, 28, 33, 38, in which number 5 is added to its next number.
  4. Geometric Sequences – It is a sequence consisting of a multiplying so as to group in which the following term starts the predecessor with a constant. The formula for this series is Xn= x1 r n-1. An example of this type of number sequence could be the following:
    2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, in which multiples of 2 are there.
  5. Square Numbers – These are also known as perfect squares in which an integer is the product of that integer with itself. Formula= Xn= n2. An example of this type of number sequence could be the following:
    1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81, ..
  6. Cube Numbers – Same as square numbers but in these types of series an integer is the product of that integer by multiplying 3 times. Formula= Xn=N3. Example:-1, 8, 27, 64, 125, 216, 343, 512, 729, …
  7. Fibonacci Series – A sequence consisting of a sequence in which the next term originates by addition of the previous two
    Formula = F0 = 0 , F1 = 1
    Fn = Fn-1 + Fn-2. An example of this type of number sequence could be the following:
    0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, …

Shortcuts – Tricks for Number Series

Number Series puzzles can be solved by various tricks provided by mathematics.
Firstly check the direct formulas as in like check

  1. if all the numbers are prime, even or odd.
  2. If all the numbers are perfect squares or cubes.
  3. If all the numbers have a particular divisibility.
  4. If all the numbers are succeeding by some additions or subtraction or multiplications or divisions by a particular number or addition of their cubes and squares. Number series methods are teaches by a professional to a student so that number series can be solved quickly and correctly. Now comes the Number series questions for IBPS Exam.

How to Solve Number Series Problem?

Ans. As talked about over the number series problems are solved by some particular number series rules applied logically. There are various methods to solve number series like predict the next number ii.e which number will come next by applying rules like by adding, subtracting etc. or by applying various shortcut tricks.

What Types of questions asked in bank exams related to number series?

Ans. There are various types of questions asked in bank exams:-
Type I: In this kind of inquiries, a series of numbers is given with one number missing represented by a question mark. The Candidate has to select from the options available to correct option in place of the question mark.

The given sequences of numbers will be such that every number takes after its predecessor in the same way, i.e., according to a particular pattern. Hopefuls are required to figure out the right ways in which the sequence is formed and thereafter find out the number to finish the arrangement.

  1. 30, 34, 43, 59, 84, 120,?
    (1) 169
    (2) 148
    (3) 153
    (4) 176
    (5) None of these
    Solution: (1) The given pattern is:
    +22, 32, +42, + 62, +72
    So, missing term is 169=120 +72
  2. 40, 54, 82, ?, 180 ,250
    (1) 142
    (2) 124
    (3) 136
    (4) 163
    (5) None of these
    Solution: (2) The pattern is: +14, + 28, + 42, + 52, + 70
    So, missing term is 82 + 42=124

Type 2 – In this, we are given a sequence of number. The whole sequence, except the odd number, follow a certain rule. You need to search that number which does not follow the rule.

  1. 0, 1,3,8,18,35,264
    (1) 62
    (2) 35
    (3) 18
    (4) 8
    (5) None of these
    Solution: (1) The pattern is +(02+1), +(12+1), + (22+1) ,+ (32+1), + (42+1), + (52+1)
    So, 62 is wrong and must be replaced by 35 + (52+1) = 62
  2. 1, 9, 125, 49, 729, 121, 2147
    (1) 2147
    (2) 729
    (3) 125
    (4) 1
    (5) None of these
    Solution: (1)

Some of the questions asked in number series previous papers –

Directions: (1-5) In each of these questions a number series is given. In each series stand out number isn’t right. Discover the wrong number. (IBPS CWE PO/MT Exam 2012)

  1. 5531 5506 5425 5304 5135 4910 4621
    (1) 5531
    (2) 5425
    (3) 4621
    (4) 5135
    (5) 5506
    Solution: The number should be 5555 in place of 5531.
    -72, -92, -112, -132, -152, -172…
    Ans: (1)
  2. 6 7 9 13 26 37 69
    (1) 7
    (2) 26
    (3) 69
    (4) 37
    (5) 9
    Solution: The number should be 21 in place of 26.
    +1, +2, +4, +8, +16, +32
    Ans: (2)
  3. 1 3 10 36 152 760 4632
    (1) 3
    (2) 36
    (3) 4632
    (4) 760
    (5) 152
    Solution: The number should be 770 In place of 760.
    ×1 +2, ×2 +4, ×3 +6, ×4 + 8, ×5 +10, ×6 + 12, …
    Ans: (4)
  4. 4 3 9 34 96 219 435
    (1) 4
    (2) 9
    (3) 34
    (4) 435
    (5) 219
    Solution: The series is 02+ 4, 12+2, 32+0, 62-2, 102-4, 152- 6,212 – 8…
    Hence, 435 should be replaced with 433
    Ans: (1)
  5. 157.5 45 15 6 3 2 1
    (1) 1
    (2) 2
    (3) 6
    (4) 157.5
    (5) 45
    Solution: The number should be 2 in place of 1.
    3.5, 3, 2.5, 2, 1.5, 1, .

Also Check – 

Logical Reasoning Questions For IBPS Exam

It’s a very easy way to secure higher marks in banks exams and interview. Read How to Prepare for Bank Exam Interview? you should also solve some number series practice sets with answers to know about number series rules. hope this article helpful to you. help other students by giving your concept and techniques. If you want to share something with us use our comment section and also ask for your queries.

Latest Bank Exam Updates
Bank PO Exam Updates  Bank Exam Syllabus GK for Bank Exam
Bank Clerk Exam Updates Bank Exam Pattern नंबर सीरीज टिप्स – ट्रिक्स
Bank SO Exam Updates Bank Preparation Books Bank Exam Results
RRB Exam Updates Apply Online for Bank Exam IBPS Negative Marking
Bank Exam Updates Bank Question Papers Participating Banks
IBPS Exam Dates Bank Study Material Bank Admit Card

Recommended Practice Test Series

226 COMMENTS

  1. आप अपने घर से 5 km पूर्व में जाते हैं।तत्पश्चात द०प दिशा में 8km जाते हैं।तत्पश्चात पश्चिम उत्तर दिशा में 8km जाते हैं अब आप अपने घर से कितना दूर हैं।
    A-4.55km
    B-3.45km
    C-5.33km
    D-6.312km

  2. 4 3 9 34 96 219 435
    (1) 4
    (2) 9
    (3) 34
    (4) 435
    (5) 219
    Solution: The series is 02+ 4, 12+2, 32+0, 62-2, 102-4, 152- 6,212 – 8…
    Hence, 435 should be replaced with 433
    i didnt understood this .how this seris formed

  3. In above given type 1 number series ques
    is the pattern additions of squares?
    30+4,34+9,43+16,59+25,84+36, 120 +49 =>169

    Can you plz explain the published solution.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here